Mikrovlnné trouby jsou skvělými pomocníky. Ale ne vždy!

Mikrovlnné trouby se již před nějakým pátkem staly nedílnou součástí českých domácností. Jedná se o nepostradatelné pomocníky, z nichž některé zvládnou nejen ohřev jídla. Mnohé mikrovlnky jsou totiž opatřeny například i grilem. Je ovšem nutné mít na paměti, že do mikrovlnné trouby zkrátka a dobře nemůžete vložit cokoliv. Existují potraviny, které „zásluhou“ této tepelné úpravy mohou ztratit cenné a důležité látky. A stejně tak se lze setkat s materiály, které by kupříkladu mohly poškodit samotnou troubu.  

Kov má fatální důsledky

Když do mikrovlnky vložíte něco kovového a zapnete ji, tak se dočkáte pořádného jiskření. A takové jiskření může způsobit jak zlatý proužek na talíři, tak i alobal. Na to si tedy dávejte veliký pozor! Určitě kvůli nepatrnému množství kovu nechcete kupovat novou mikrovlnku.

Pozornost věnujte také plastu

Z některého plastového nádobí se v mikrovlnce mohou uvolňovat nebezpečné látky. Takové látky mohou mít velký vliv na zdravotní stav. Pokud tedy kupujete nové plastové nádoby, u nichž víte, že je budete vkládat do trouby, tak se podívejte na značky a piktogramy. Nechceme vás samozřejmě strašit, ale určitě uděláte jen dobře, když budete obezřetní a ostražití.

Rozmrazování masa v mikrovlnné troubě? Raději ne

Většina mikrovlnek nabízí funkci rozmrazování masa (a popřípadě také pečiva). My vám však řekneme jedno, nechte potraviny raději rozmrazit přirozenou cestou. Nesnažte se tento proces jakkoliv urychlit. Právě rozmrazování v troubě totiž způsobuje to, že by se například v masu začaly množit a šířit nechtěné bakterie.

Ovoce a zelenina ztrácejí to nejdůležitější

Při ohřevu v mikrovlnce se ze zeleniny a z ovoce vytrácí prakticky veškerá chuť. A tyto pochoutky přicházejí také o veškerou šťávu. Kromě toho ovšem přijdete i o všechny vitamíny, minerály a další důležité látky. Navíc v případě špenátu a řepy se jejich dusičnany mohou přeměnit v karcinogenní látky.

Mikrovlnné trouby jsou skvělými pomocníky. Jak ovšem sami vidíte, ani tyto spotřebiče nejsou dokonalé. Stačí málo a troubu můžete nenávratně poškodit. Popřípadě může ona uškodit vám a vašemu zdraví. Vždy tedy dávejte dobrý pozor na to, co do trouby vkládáte.

Vstupní místnost a její význam. Má cenu se jí vůbec zaobírat?

Předsíň, chodba, vstupní hala, veranda. To je místo, kde to všechno začíná. Pokaždé, když se vracíte domů, tak musíte projít právě tudy....

Nádobí, které rozhodně nepatří do myčky

Věděli jste, že první myčka nádobí spatřila světlo světa již v roce 1886? Úplně první automatickou myčku na nádobí si nechala patentovat jistá...

Zdravé sezení neexistuje. Kancelářské křeslo vybírejte s rozmyslem!

Ačkoliv to vypadá, že se pomaličku začíná blýskat na lepší časy, tak stále je doba taková, jaká je. Řada lidí se ze svých obvyklých...

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Jste na ni připraveni?

Zahájení grilovací sezóny se snad už pomalu, ale jistě blíží. Nastává tedy ten nejvyšší čas, abyste provedli kontrolu veškerého vybavení, především grilu....

Vyplatí se koupě dětské patrové postele?

V dnešním článku se pokusíme odpovědět na otázku, zdali se vyplatí koupě dětské patrové postele. Popřípadě se pokusíme vytvořit jakýsi návod, díky kterému...

Co všechno děláme v obývacím pokoji?

Asi není třeba zdůrazňovat, že v obývacím pokoji trávíme velké množství svého času. Podle posledních odhadů prosedíme více než 4 hodiny denně u televize. Je...