Mikrovlnné trouby jsou skvělými pomocníky. Ale ne vždy!

Mikrovlnné trouby se již před nějakým pátkem staly nedílnou součástí českých domácností. Jedná se o nepostradatelné pomocníky, z nichž některé zvládnou nejen ohřev jídla. Mnohé mikrovlnky jsou totiž opatřeny například i grilem. Je ovšem nutné mít na paměti, že do mikrovlnné trouby zkrátka a dobře nemůžete vložit cokoliv. Existují potraviny, které „zásluhou“ této tepelné úpravy mohou ztratit cenné a důležité látky. A stejně tak se lze setkat s materiály, které by kupříkladu mohly poškodit samotnou troubu.  

Kov má fatální důsledky

Když do mikrovlnky vložíte něco kovového a zapnete ji, tak se dočkáte pořádného jiskření. A takové jiskření může způsobit jak zlatý proužek na talíři, tak i alobal. Na to si tedy dávejte veliký pozor! Určitě kvůli nepatrnému množství kovu nechcete kupovat novou mikrovlnku.

Pozornost věnujte také plastu

Z některého plastového nádobí se v mikrovlnce mohou uvolňovat nebezpečné látky. Takové látky mohou mít velký vliv na zdravotní stav. Pokud tedy kupujete nové plastové nádoby, u nichž víte, že je budete vkládat do trouby, tak se podívejte na značky a piktogramy. Nechceme vás samozřejmě strašit, ale určitě uděláte jen dobře, když budete obezřetní a ostražití.

Rozmrazování masa v mikrovlnné troubě? Raději ne

Většina mikrovlnek nabízí funkci rozmrazování masa (a popřípadě také pečiva). My vám však řekneme jedno, nechte potraviny raději rozmrazit přirozenou cestou. Nesnažte se tento proces jakkoliv urychlit. Právě rozmrazování v troubě totiž způsobuje to, že by se například v masu začaly množit a šířit nechtěné bakterie.

Ovoce a zelenina ztrácejí to nejdůležitější

Při ohřevu v mikrovlnce se ze zeleniny a z ovoce vytrácí prakticky veškerá chuť. A tyto pochoutky přicházejí také o veškerou šťávu. Kromě toho ovšem přijdete i o všechny vitamíny, minerály a další důležité látky. Navíc v případě špenátu a řepy se jejich dusičnany mohou přeměnit v karcinogenní látky.

Mikrovlnné trouby jsou skvělými pomocníky. Jak ovšem sami vidíte, ani tyto spotřebiče nejsou dokonalé. Stačí málo a troubu můžete nenávratně poškodit. Popřípadě může ona uškodit vám a vašemu zdraví. Vždy tedy dávejte dobrý pozor na to, co do trouby vkládáte.

Typy umyvadel, se kterými se lze setkat

Umyvadel existuje celá řada. Tím pádem se dají dělit podle celé řady znaků. I kdybychom sebevíce chtěli, tak bychom v dnešním článku na některé druhy...

3 tipy, které vám pomohou s výběrem správného křesla

Když se řekne slovo křeslo, tak se většině z nás vybaví křeslo v obývacím pokoji. Tento kus nábytku nejčastěji nalezneme právě v místnosti s televizí. V dnešní...

V čem se mohou lišit jednotlivé typy jídelních setů?

Takzvané jídelní sety se obvykle skládají z jídelního stolu a menšího, popřípadě většího počtu židlí. Nedílnou součástí některých setů jsou rovněž jídelní lavice....

Rychlovarné konvice: jak zatočit s vodním kamenem?

Asi není člověka, který by někdy v životě nepoužíval rychlovarnou konvici. Tento kuchyňský spotřebič je už léta letoucí nepostradatelnou součástí nejen českých...

Bazén není pouze o radostech

Je to tady! V letošním roce jsme si užili již několik tropických dní. Teda někdo si je spíš protrpěl, protože ne každému takto...

Čím se řídit, abyste nešlápli vedle při koupi nové lednice?

Bez lednice si dnešní život asi nedovedeme vůbec představit. Jedná se o kuchyňský spotřebič, díky kterému vydrží potraviny déle čerstvé. Tím pádem můžeme méně často...